KAD SI U SOSU, ZOVI 116 111

Dječji dom Mladost Bijela u saradnji s Ministarstvom rada i socijalnog staranja i UNICEF-om pokrenuo je u decembru 2018. godine uslugu savjetodavnog telefona namijenjenu djeci i mladima u Crnoj Gori koji trebaju savjet, podršku ili pomoć.

Vrijeme velike neizvjesnosti u kojoj živimo posebno pogađa upravo djecu i mlade. Osim što pandemija koronavirusa povlači za sobom cijeli niz novih problema koji se posebno teško odražavaju na djecu, od onih egzistencijalnih do onih emocionalnih, djeca i mladi dodatno su pogođeni jer i inače proživljavaju osjetljivo razdoblje u svom životu prepuno nepoznanica, dilema i problema. Kroz savjetovanje, informisanje i edukaciju, SOS telefon obavlja važnu ulogu u osnaživanju djece i mladih, zaštiti njihovih prava i prevenciji problema.

116 111 je univerzalni broj telefona za pomoć djeci i mladima u Evropi i svijetu. Svake godine putem ovog telefona pomoć potraži više od 20 miliona djece, a Crna Gora je jedna od 139 zemalja koja nudi ovakav oblik pomoći djeci i mladima. Dječiji dom Mladost Bijela je jedina institucija u Crnoj Gori licencirana za obavljanje usluge SOS telefona. Sve informacije o SOS telefonu možete naći na ovom mjestu ili nam se obratiti putem e-maila na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Tim SOS telefona za djecu i mlade

PITANJA I ODGOVORI

 

Čemu služi SOS telefon 116 111?

Ovaj broj možeš nazvati kad trebaš pomoć, savjet ili razgovor. I nije važno koliko mali i veliki problem imaš. Možda ćeš imati pitanje u vezi škole ili neki ljubavni problem. Nekad možeš osjetiti usamljenost ili zbunjenost u vezi emocija koje proživljavaš. Može se pojaviti problem u porodici ili s prijateljima. Tvoji sagovornici s druge strane telefona imaju iskustva i sa najtežim problemima poput nasilja ili zlostavljanja. Super je kad nemaš problema, ali ako ih imaš, mi smo tu za tebe.

 

A ko će mi se javiti kad nazovem?

Na tvoj poziv će odgovoriti neko od naših 12 savjetnika. To su povjerljivi sagovornici obrazovani na fakultetima iz oblasti pomažućih struka: psiholozi, defektolozi i profesori. Prošli su specijalizovanu obuku za telefonsko savjetovanje djece i mladih, a posjeduju i dodatna znanja iz oblasti koje se upravo tiču djece i mladih: razvoj i razvojne teškoće, problemi odrastanja, odnosi u porodici, vršnjački odnosi i vršnjačko nasilje, zanemarivanje i zlostavljanje djece, stres, trauma i adolescentski problemi.

 

Da li ću platiti poziv?

Nećeš platiti. Tvoj poziv je besplatan. Pomoć i savjet putem telefona dostupni su ti bez ograničenja jer je to tvoje pravo.

 

Da li moram reći svoje ime?

Samo ako želiš. Nije uvijek lako reći „Imam problem”, a posebno nije lako podijeliti taj problem s drugima. Ali ako te taj drugi ne vidi i ne zna tvoje ime, možda je lakše zatražiti pomoć. Zato i postoji SOS telefon da u osjetljivim situacijama, kad trebaš pomoć ili savjet, možeš pritom da sačuvaš svoju anonimnost.

 

Kad mogu zvati 116 111?

Možeš zvati kad god osjetiš potrebu. Problemi ne biraju vrijeme kad će se pojaviti i ne znaju za vikende, praznike ili noćne sate. Zato je SOS telefon otvoren od 0 do 24, svakog dana, svake nedelje tokom cijele godine.

Promotivna kampanja i program jačanja kapaciteta Nacionalne SOS linije za djecu i mlade u Crnoj Gori sprovode se uz podršku UNICEF-a i Evropske unije, kroz Regionalni program za ublažavanje uticaja pandemije COVID-a-19 na djecu i roditelje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, koji sprovodi UNICEF, a finansijski podržava Evropska unija.

 

Kontakt

ADRESA
Bijela bb, Herceg Novi, Crna Gora
TELEFON
+38231671042, 031671443
EMAIL 
mladost.bijela@usdz.me