fbpx

 

Uručujući donaciju, zamjenik šefice Delegacije EU u Crnoj Gori Rikardo Seri, je kazao kako donacija računara ustanovi za djecu bez roditeljskog staranja predstavlja simbol podrške koju građani EU pružaju svojim sugrađanima u Crnoj Gori u trenucima potrebe, a posebno najugroženijima.

“Ponosni smo što smo, na vrhuncu krize kovida-19, kroz budžetsku podršku dali doprinos za subvenciju skoro 150.000 plata građana Crne Gore, pomogli blizu 300 malih preduzeća da postanu otporniji u kriznim vremenima i obezbijedili socijalnu podršku hiljadama djece, samohranih roditelja, starijih lica i osoba s invaliditetom”, kazao je on.

Kako se navodi u saopštenju, Evropska komisija je uplatila u državni budžet Crne Gore završnu ratu budžetske podrške EU, vrijedne ukupno 40,5 miliona eura, koja je prvenstveno namijenjena zaštiti mikro i malih preduzeća i ugroženih društvenih grupa od razornih efekata krize kovida-19.

“Isplata posljednje tranše bespovratne pomoći, u iznosu od 12 miliona eura, odobrena je nakon što je Evropska komisija utvrdila da je Crna Gora ispunila niz ključnih uslova, među kojima je i to da se fondovi EU koriste za podršku što većem broju malih preduzeća, posebno kako bi im se pomoglo da isplate plate zaposlenima i da nastave s finansiranjem socijalnih davanja za ugroženu djecu, starije, osobe sa invaliditetom i porodice kojima je pomoć potrebna”, navodi se u saopštenju.

Marela Savić iz Doma u Bijeloj, zahvalila se na posjeti i poklonima. Navodeći, da su posebno zahvalni na određenom broju poklonjenih računara i tableta, Savić je apostrofirala i radost djece prilikom uručenja stotinajak novogodišnjih paketića, za sve štićenike institucije. 

“Zahvalni smo na velikoj pažnji koja nam je posvećena na današnji dan i u ovako lijepom ambijentu i želimo da ta saradnja i to druženje bude na obostrano zadovoljstvo.” poručila je Savić.

Biljana Vučetić, koordinatorka Direktorata za socijalnu i dječju zaštitu u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja kazala je da je donacija Delegacije EU u Crnoj Gori dječijem Domu u Bijeloj upravo simbol kontinuirane podrške i pomoći najugroženijim kategorijama a to su djeca, osobe sa invaliditetom, starija lica.

“Ovakvo postupanje garant je postojanju visokog stepena solidarnosti EU prema Crnoj Gori kao zemlji kandidatu za članstvo, ali i pokazatelj da je Crna Gora odlučna u sprovođenju aktivnosti koje se odnose na poboljšanja kvaliteta života svih svojih građana. Zahvalnost koju upućujem evropskim partnerima u dijelu realizovane podrške važnim sektorima crnogorske ekonomije, ovom prilikom dopunila bih zahvalnošću ka nadležnim institucijama u Crnoj Gori”, kazala je Vučetić.

Budžetska podrška EU dio je bespovratne pomoći od 53 miliona eura koju je Evropska unija dodijelila Crnoj Gori za nabavku hitne medicinske opreme i za pomoć socijalno ugroženim pojedincima, preduzetnicima, preduzećima, zdravstvenom sektoru i drugim sektorima koji su najteže pogođeni krizom kovida-19. Ova bespovratna pomoć prati 60 miliona eura u izuzetno povoljnim kreditima koje je EU stavila na raspolaganje Crnoj Gori u okviru makrofinansijske pomoći, ranije ove godine.

jadrannovi. me

AKO ŽELITE DA DONIRATE?

Iskoristite priliku budite humani

Kontakt

ADRESA
Jadranska magistrala broj 10, Bijela - Herceg Novi, Crna Gora
TELEFON
+38231671042, 031671443
EMAIL 
dom.bijela@gmail.com
mladost.bijela@usdz.me