Nedelja sa osmijehom na licu

Prethodne nedjelje djeca su kroz ljepotu I šarenilo cvijeća prikazala svoje osjećaje I razdraganost. Radionica je protekla u u veseloj atmosferi. Na papiru su iscrtani oblici jagode I ruže unutar koji su lijepljeni  umotani papyri u oluku “gliste”.  


Read More...

Okrugli sto – promocija Lanzarot konvecije u Crn...

Predstavnice Dječijeg doma ,,Mladost˝ iz Bijele, Sandra Novaković - psihološkinja i Marina Lekić Barac - rukovodilac službe za obezbjeđenje dostupnosti servisa za pomoć i podršku djeci i mladima, prisustvovale su dana 03.06.2020. godine Okruglom stolu koji je organizovao Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u cilju promocije važnosti poštovanja Lanzerot Konvencije Savjeta Evrope o zabrani svih oblika seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece.    


Read More...
01

MultiTransŽiro račun br: 510-409-74

PIB I PDV 02007711

 

Uoči međunarodnog Dana dječijih linija: Dječiji Dom Mladost pruža djeci servis podrške na 116 111

  • PDF

Međunarodni dan dječijih linija obilježava se 17.maja. Naša država se još krajem 2018. godine, osnivajući prvu Nacionalnu dječiju SOS liniju na teritoriji Crne Gore, pridružila velikoj porodici svjetskih zemalja koje imaju ovakve servise podrške, podsjeća rukovoditeljka službe za obezbjeđenje dostupnosti servisa za pomoć u podršku djeci i mladima, Marina Lekić Barac iz Dječijeg dima Mladost.

U svijetu postoji preko 170 linija u više od 140 zemalja, gdje se ubraja većina zemalja iz regiona i Evrope.

-Ministarstvo rada i socijalnog staranja je na vrijeme  prepoznalo prioritet  uspostavljanja telefonskog savjetodavnog servisa podrške djeci Crne Gore, prije svega sa ciljem prvencije i prijave svih oblika nasilja. Pod njihovim pokroviteljstvom u saradnji sa UNICEF-om  u okviru JU  Dječji dom „Mladost“ – Bijela  zaživio je ovaj servis i našoj djeci je omogućeno da, kao i njihovi vršnjaci u regionu i cijelom svijetu, o svojim mislima, osjećanjima, nedoumicama i problemima mogu porazgovarati sa stručnim i povjerljivim sagovornikom- ističe Lekić Barac.

Nacionalna  dječja SOS  linija je savjetodavna telefonska usluga, čiji su osnovni principi anonimnost, povjerljivost, besplatnost i dostupnost.

Njen broj je 116 111,  inače svjetski broj dječijih linija, i sada je dostupan djeci svakog radnog dana od 07-21h, a uskoro se očekuje da njegova dostupnost bude svakim danom tokom 24h.

-Savjetnici koji razgovaraju sa djecom su osobe od povjerenja koje su prošle specijalizovan program obuke.  Oni slušaju, prihvataju, pomažu i ohrabruju djecu da shvate svoje misli i osjećanja, pokrenu sopstvene snage kako bi našli put za rješenje problema,  pritom ne dotičući vrijednost roditeljske uloge i drugih bliskih osoba, a izlazeći u susret dječijim potrebama- ističe ona.

Protekla godina predstavljala je eksperimentalni period i „osluškivanje“ populacije kojoj je namijenjena. U tom periodu zabilježeno je 700 poziva različitih kategorija što govori u prilog opravdanosti njenog formiranja.

-Ono što nas sve očekuje jeste još veća posvećenost u radu i unapređenje servisa kako bi se dječiji glas što bolje čuo, kako bi što lakše prebrodili sve teškoće svog odrastanja, ali osnovna poruka osnivanja ovakvih servisa je borba protiv zlostavljanja i zanemarivanja i svih oblika nasilja: porodičnog, školskog, digitalnog, psihološkog, seksulanog.

Zato, šaljemo poruku našoj djeci  da imaju povjerenja da je ova usluga napravljena zbog njih i da ćemo dati sve od sebe da opravdamo njihovo povjerenje. Pozovite 116111 i uvjerite se-poručuje Marina Lekić Barac.