Nedelja sa osmijehom na licu

Prethodne nedjelje djeca su kroz ljepotu I šarenilo cvijeća prikazala svoje osjećaje I razdraganost. Radionica je protekla u u veseloj atmosferi. Na papiru su iscrtani oblici jagode I ruže unutar koji su lijepljeni  umotani papyri u oluku “gliste”.  


Read More...

Okrugli sto – promocija Lanzarot konvecije u Crn...

Predstavnice Dječijeg doma ,,Mladost˝ iz Bijele, Sandra Novaković - psihološkinja i Marina Lekić Barac - rukovodilac službe za obezbjeđenje dostupnosti servisa za pomoć i podršku djeci i mladima, prisustvovale su dana 03.06.2020. godine Okruglom stolu koji je organizovao Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u cilju promocije važnosti poštovanja Lanzerot Konvencije Savjeta Evrope o zabrani svih oblika seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece.    


Read More...
01

MultiTransŽiro račun br: 510-409-74

PIB I PDV 02007711

 

Aktivnosti za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju

  • PDF

Pravilno psihomotorno funkcionisanje djeteta je vrlo isprepleten sistem neuro motornih akcija koji podrazumijeva udruženo djelovanje psihičkih, motoričkih, emotivnih i drugih faktora. Aktivnosti i vježbe koje podstiču ove sposobosti i integrišu ih u nedjeljivu cjelinu imaju najpovoljniji uticaj na razvoj djeteta.

Kada su izvedene na pravi način, najčešće kroz igru, aktivnosti će pružiće odličnu podršku razvoju.

 

1. Vježbe grube motorike i orijentacije u prostoru

U kućnim uslovima ne možemo organizovati pretjerano dinamične igre zbog ograničenja, ali uz upotrebu kanapa, lepljive trake, krede, loptica ili drugih predmeta, možemo napraviti stazu sa nizom prepreka, usmjerenja i zadataka koje dijete mora da obavi, prateći uputstva. Npr. Hodanje određenom linijom, hod četvoronoške, skakanje na obilježena mjesta, okretanje oko sebe, skakanje na jednoj nozi, pronalaženje skrivenih predmeta uz uputstva i sa povezom na očima, prenošenje predmeta koje zahtijeva preciznost, dobacivanje loptom, kotrljanje iste po liniji, gađanje...

Ove aktivnosti će stimulisati motoričku spretnost, ravnotežu, koordinaciju ekstremiteta i psihoemotivnu zrelost.

2. Igra pipetom

Upotrebom pipete, posudica, vode i boja, možemo osmisliti vrlo zanimljive aktivnosti. Pravilna manipulacija pipetom, koja se odnosi na precizno ciljanje i tačno odmjeravanje kapljica, zahtijeva dobro razvijenu finu motoriku. Takodje i ovdje možemo uključiti matematičke ili jezičke zadatke (broj kapljica, crtanje oblika slova i sl.) u zavisnosti od stepena razvijenosti kognitivnih i motoričkih sposobnosti djeteta.

3. Igra novcicima

Zavisno od stepena razvijenosti dvoprsnog hvata, djetetu ćemo ponuditi veći ili manji novčić, dugme ili žeton i zahtijevati od njega da ga podigne sa ravne površine, ili ako to nije moguće dohvati sa nekog pristupačnijeg mjesta i postavi na određeno mjesto. Možemo koristiti kasicu čiji uzani otvor zahtijeva preciznost, kao i napravljene otvore na kartonskoj kutiji. Korišćenjem obojanih žetona ili žetona različitih veličina, razvijaćemo klasifikaciju prema boji i veličini. Zadatak može biti i pravljenje oblika, ređanjem novčića jednog do drugog.

4. Plastelin

Korišćenje plastelina, predstavlja izuzetnu vježbu za jačanje i razvoj motorike prstiju i šake, ali i čitave ruke. Zavisno od stanja djeteta, možemo odabrati mekši ili tvrđi plastelin kao i količinu koju ćemo koristiti. Pravljenje sitnih kuglica sa dva prsta, rolanje “zmija” dlanovima, pravljenje grudvi čitavom šakom ili kreiranje maštovitijih i komplikovanijih figura podstaći će dječiju motoriku, vizuelnu i taktilnu percepciju kao i maštu.

5. Muzičke igre

Muzičke igre imaju za cilj razvoj auditivne percepcije i orijentacije, govora, ritma, pokreta, harmonije, prijatnih emocija i dr. Kao instrumenti tj. izvori zvuka mogu poslužiti sam glas djeteta, dlanovi i stopala ili instrumenti.

Igre se mogu osmislititi tako da dijete mora reprodukovati zvuk ili pokret koji je proizveo zvuk, ponoviti odslušani ritam. Pjevanje jednostavnih pjesama, čiji tekst podstiče učenje i dodirivanje sopstvenih djelova tijela ili izvođenje koraka i pokreta, izuzetna je aktivnost za razvijanje osjećaja tjelesne cjelovitosti i orijentacije u subjektivnom i objektivnom prostoru. Tapšanje, udaranje nogama o pod, pucketanje prstima pratiće većinu pjesama. Samostalan ples ili ples uz navođenje i pomoć, razvijaće ravnotežu, lokomotorni aparat, lateralizaciju i koordinaciju.

Zvečke, daire, bubnjevi pa i jednostavni duvački instrumenti, mogu se napraviti uz upotrebu svakodnevnih materijala, sitnih predmeta, zrnevlja, kartonskih kutija i sl. Proces pravljenja instrumenata biće sjajan izvor motoričkih aktivnosti (sječenje makazama, ipotreba lijepka) i razumijevanja funkcionisanja instrumenata.

6. Likovne aktivnosti

Likovne aktivnosti su najzabavnije većini djece, s obzirom na širinu i slobodu koju im pružaju kao i zbog bogatstva taktilnih i vizuelnih nadražaja koje dobijaju tokom rada. Zavisno od stanja djeteta, koje će diktirati rad, koristićemo one tehnike i njih dodatno adaptirati tako da odgovaraju motoričkom, kognitivnom i emotivnom stanju djeteta.

Za nanošenje boje osim četkica kao najčešćeg pribora, možemo koristiti sunđer koje ćemo prethodno isjeći na djelove koji odgovaraju djetetovom hvatu. Možemo koristiti i tvrđe materijale koje ćemo umakati u boju i korisiti kao pečate. Takođe, sama šaka i prsti ili stopalo, mogu poslužiti za direktnu aplikaciju boja na površinu. Potrebno je korisiti neotrovne boje.

Mozaik od kolaž papira, izvrsna je tehnika koja razvija koordincaiju očiju i ruku, manipulativnu spretnost, diferencijaciju prstiju i opoziciju palca. Ova aktivnost jača djetetovu pažnju i percepciju, orijentaciju na papiru. Sama priprema materijala, kidanje kolaž papira na kvadratiće i crtanje kontura na crteža na papiru, po kojem ćemo lijepiti papir, odlična je priprema za rad. Djetetu možemo pokazati model po kome ćemo raditi ili se papir može lijepiti po želji djeteta.

7. Nizanje na konopac

Nizanje na konopac je jedna od aktivnosti koja kada je pravilno osmišljena, nema izolovan uticaj samo na finu motoriku, već stimuliše koordinaciju obije ruke i očiju, percepciju, mišljenje. Dijete u jednoj ruci ima konopac a u drugoj prsten ili probušenu kocku, perlu kroz koju će provući konopac i početi nizanje.

Ako upotrijebimo perle u boji, ili one sa slovima i brojevima, možemo otežati vježbu i na ovaj način učiti djecu bojama, praviti nizove, uvježbavati matematiku ili jezik...

Ova igra se može osmisliti tako da se umjesto konca koriste i stapići pobodeni u plastelin na koje će se nizati perlice, alke i sl., ali dijete tada ne korist obije ruke.

8. Klasifikacija i serijacija

Odabrati veliki broj kartonskih geometrijskih oblika u boji ili istih predmeta različitih boja i veličina (slamki, dugmadi, štipavica, autića, kockica)

Podsticati dijete da ih klasifikuje po boji, veličini, obliku ili po dva ili tri kriterijuma (mali plavi krugovi, veliki crveni trouglovi). Da ih ređa po veličini, od najmanjeg do najvećeg.

9. Auditivno i taktilno prepoznavnje

U platnenu vrećicu se stave neki od uobičajenih predmeta iz domaćinstva i od djeteta tražimo da ih imenuje. Ako ne može, pomažemo mu pravljenjem asocijacija.

Dijete ima povez na očima, dok mi stvaramo karakteristične zvukove čiji izvor dijete treba da pogodi (ključevi, papir, koračanje, zijevanje, posuđe, puckanje prstima... )

10. Vježbe razvoja govora

Govor odraslog treba da prati sve vježbe koje dijete izvodi. Odrasla osoba opisuje aktivnosti i na taj način pravi verbalnu konekciju sa trenutnom situacijom. Imenovanje osoba, radnji, djelova tijela, igračaka, boja, životinja, pojava u prirodi i sl., olakšaće usvajanje govora.

Vježbe za razvoj oralne muskulature, kao i razvoj fine motorike bitna su stavka u ovom procesu. Delikatni pokreti mišića usta, jezika i lica, kao i prstiju obezbijediće osnovu za pravilno funkcionisanje govornog aparata.

Dijete koje govori, bogatiće svoj rječnik kroz opisivanje i odgovaranje na pitanja koja se odnose na konkretne situacije, osobe, predmete i radnje kao i na one apstraktne, vremenski i prostorno udaljenije.

Igre kojima možemo podržati razvoj govora jesu sve one koje smo već naveli, praćene verbalnim , jasnim instrukcijama odraslog,

Takođe možemo:

-izvoditi vježbe za razvoj oralne muskulature, ispred ogledala (pokreti jezika u različitim pravcima, pokreti usana, obraza)

-upotrebljavati knjige i slikovni materijal i podsticati djete na imenovanje i opisivanje

-ponavljati riječi, razgovjetno izgovarati

-uključiti dijete u muzičke aktivnosti, (slušanje, pjevanje, ples, imitacija)

Napomena

Sve aktivnosti se moraju izvoditi spontano, bez nametanja, ali sa autoritetom. Mora se poštovati razvojni tok i trenutno psihofizičko i emocionalno stanje djeteta. Zadaci moraju biti primjereni i zanimljivi, pri čijem će izvršavanju dijete osjećati radost i motivaciju. Aktivnosti moraju biti prožete pokretom i govorom (odrasli govorom prati svaki pokret).

Potrebno je obratiti pažnju na okolinu, moguće izvore buke ili na sve ono što može skretati pažnju djetetu.

Prilikom odabira aktivnosti za djecu sa smetnjama iz spektra autizma, potrebno je voditi računa o čestim senzornim smetnjama koje mogu pratiti ovaj poremećaj. Smetnje u integraciji senzornih nadražaja manifestuju se najčešće kroz preveliku osjetljivost i izbjegavanje određenih nadražaja i/ili kroz pretjeranu potrebu za stimulacijom određenih čula, kao i kroz izmijenjen kvalitet i sadržaj pojedinih nadražaja. Ovo moramo imati u vidu prilikom odabira i doziranja aktivnosti sa pomenutom djecom. Posmatranje djeteta prilikom igre ukazaće nam na prisustvo smetnji i poslužiti kao smjernica pri daljem radu.

 

Last Updated on Friday, 10 July 2020 12:26