fbpx

 

Tokom petog vikenda projekta „Bajkoviti svijet umjetnosti“ koji pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori sprovodi tim nevladine organizacije ARS-INDUSTRIA iz Podgorice, održane su psihološke, glumačko-plesne, likovne i muzičke radionice.

Polazišna osnova za psihološke radionice bila je bajka "Olovni vojnik" iz animiranog filma "Fantasia" Volta Diznija. U okviru nje pokrivene su izazovne emocije (poput osjećanja bijesa, ljubomore, usamljenosti, odbačenosti i sl.), te se diskutovalo i zajednički istraživalo da li je ona emocija koju prikazujemo uvijek ona koju zaista osjećamo, koje su emocije kojih nekada nismo svjesni i zašto, te kako da se ponašamo kada nas obuzmu snažne emocije. Djeca su se prisjećala iskustava kada su emocije "bile jače od njih", a u zajedničkom radu su se otkrivali i uvježbavali različiti načini tolerancije stresa, umirivanja sebe, uključujući i vježbe mindfulness-a.

U okviru muzičkih radionica nastavljeno je sa obradom tradicionalne pjesme „Durmitor“ i „Hit the Road Jack“ Reja Čarlsa (ovog puta isključivo kroz pjevanje), te su djeca kroz audio prezentaciju ženskih i muških vokala/pjevača (sopran, alt, tenor i bas) koji su održali probu u Podgorici, bila uvedena u grupno pjevanje, koje će kroz praktični rad imati priliku da primijene tokom naredna dva vikenda. Jedan dan muzičkih radionica bio je posvećen i predavanju na temu džez muzike (nastanak, karakteristike, tipični instrumenti), te su djeci kroz razgovor i primjere bili približeni životi i muzika američkih umjetnika kao što su: Bili Holidej, Nina Simon, Ela Ficdžerald i Luj Armstrong.
 
Na predavanje o džezu nadovezale su se i dramsko-plesne radionice u okviru kojih se kroz glumu i pokret postavila i sprovela koreografija na pjesmu „Feeling Good“ Nine Simone, dok su se u sklopu likovnih radionica djeca upoznala i primjenjivala nove tehnike poput uglja (uz načine pripreme podloge za crtanje / preparatura), kao i kolaža.

AKO ŽELITE DA DONIRATE?

Iskoristite priliku budite humani

Kontakt

ADRESA
Bijela bb, Herceg Novi, Crna Gora
TELEFON
+38231671042, 031671443
EMAIL 
mladost.bijela@usdz.me