fbpx

 

Tokom sedmog vikenda projekta „Bajkoviti svijet umjetnosti“, koji pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori sprovodi tim nevladine organizacije ARS-INDUSTRIA iz Podgorice, održane su psihološke, muzičko-dramske i likovne radionice, dok su se u segmentu „Upoznavanje s umjetnicima“ djeci predstavili članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra - violinistkinja Milana Bjelobaba, violistkinja Mirjana Jovanović i violončelista Milan Ninković.

Psihološke radionice bile su usmjerene na obradu ključnih tema iz animiranog filma „Žar ptica“ Volta Diznija i protekle su u intenzivnoj i dirljivnoj emotivnoj razmjeni. Djeca iz sve tri grupe hrabro su se uhvatila u koštac sa temom traume, gubitka, oporavka i iscjeljenja, i u zajedničkom radu su uspjela da budu izvor psihološke promjene ne samo za sebe, već i za ostale drugare iz grupe.

U okviru muzičko-dramskih radionica djeca su imala priliku da intepretaciju pjesme „Durmitor” (u aranžmanu koji obuhvata elemente sociodrame) nadograde korišćenjem blok flauta, kao i kroz scenski pokret. U okviru drugog dana, u ovu karakterističnu strukturu radionice uvedena su i dva lika - Medved i Lovac (na planini Durmitor), te je čitav koncept sproveden kroz muzičko-dramsku improvizaciju koja je obuhvatila i druge, djeci od ranije poznate muzičke numere među kojima je „Hit the Road Jack“, a koja je prerasla u „Put pod noge Lovac“.

U sklopu likovnih radionica nastavljeno je sa upoznavanjem i primjenom novih slikarskih, crtačkih i vajarskih tehnika, među kojima su vitraž, plastelin, kao i tuš za koji je prethodno obavljena priprema potrebnog materijala/boje i to kroz proces reciklaže flomastera. Radni okvir tokom drugog dana likovnih radionica bio je vezan za američku umjetnicu i aktivistkinju Fejt Ringold. Nakon uvoda u njenu biografiju i osvrta na njen umjetnički izraz i aktivizam u drugim sferama, svako dijete dobilo je linijski preveden štampani A3 predložak njenog rada "Jazz Stories: Mama Can Sing Papa Can Blow #8", kako bi ga po uzoru na njen kolorit mogli bojiti koristeći pastel i masne boje.
U segmentu projekta „Upoznavanje s umjetnicima“ sa djecom se razgovaralo o sličnostima i razlikama između tri gudačka instrumenta (violine, viole i violončela), da bi nakon igre pogađanja, pri izvedbama stavova iz „Proljeća“ i „Zime“ iz „Četiri godišnja doba“ Vivaldija, djeci bio približen pravac ragtajm i to kroz numeru „Zabavljač“ američkog muzičara Skota Džoplina. Članovi gudačkog tria za djecu su odsvirala i dvije efektne numere iz Diznijevih crtanih filmova „Aladin“ i „Mala sirena“, da bi potom svako dijete dobilo priliku da vođeno mentorstvom gostujućih muzičara nauči kako se drži gudalo i violina, te na koji način se proizvodi ton. Njihov praktični rad sa svakim djetetom ponaosob rezultirao je zajedničkim muziciranjem u kom je svako dijete sviralo bazični ton na violini uz pratnju gostujućih muzičara.

 

AKO ŽELITE DA DONIRATE?

Iskoristite priliku budite humani

Kontakt

ADRESA
Jadranska magistrala broj 10, Bijela - Herceg Novi, Crna Gora
TELEFON
+38231671042, 031671443
EMAIL 
mladost.bijela@usdz.me