fbpx

 

NACIONALNA DJEČJA SOS LINIJA ĆE ZNATNO PROŠIRITI I OJAČATI SVOJE SAVJETODAVNE KAPACITETE

 

Herceg Novi,  7. oktobar 2022. – Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravljaNacionalna dječja SOS linija, kao jedan od servisa podrške za djecu i mlade JU Dječjeg doma „Mladost“ iz Bijele, poziva sve relevantne društvene aktereda se uključe u aktivnosti za dobrobit djece i mladih i najavljuje proširenje svog tima savjetnika sa trenutnih 12 na ukupno 22. Time će Dječja linija znatno proširiti i ojačati svoje savjetodavne kapacitete, te će biti u mogućnosti da odgovori na rastuće potrebe djece i mladih.

Novi savjetnici upravo prolaze specijalizovani program obuke za telefonsko savjetovanje, koji je bazično kreiran u Velikoj Britaniji i predstavlja međunarodni standard kvaliteta rada svih dječjih linija, a akreditovan je u Crnoj Gori. Savjetovanje na Dječjoj liniji temelji se na osnaživanju kapaciteta djece i mladih za konstruktivno rješavanje problema. Savjetnici slušaju i prihvataju sve što im djeca govore, pomažu im i ohrabrujuda shvate svoje misli i osjećanja i podržavaju ih u pokretanju sopstvenih snaga, koje im mogu pomoći u rješavanju problema. Svi savjetnici imaju supervizijsku podršku koja omogućava kontinuirano unapređenje kvaliteta rada.

„Dobra je vijest da u našem društvu sve više govorimo o mentalnom zdravlju, te da pomalo smanjujemo stigmu sa svih koji aktivno traže savjet ili podršku. No,potrebno je uložiti dodatne napore i resurse u unapređenje i proširenje stručne podrške, posebno za djecu i mlade. SOS linija za djecu i mlade je prva linija pomoći koja je dostupna svoj djeci jer je besplatna i zato se radujemo novim članovima tima, koji će se uskoro pridružiti našem redovnom timu savjetnika. Pozivam svu djecu i mlade da, kada god im je potreban savjet ili osjete potrebu za povjerljivim razgovorom o svojim problemima, osjećanjima i događajima koji ih na bilo koji način uznemiruju, pozovu 116-111. Svaki poziv je anoniman i besplatan, a naši savjetnici su tu radi vas“, naglasila je MarelaSavić, direktorica Dječjeg doma „Mladost“ Bijela, institucije koja stoji iza broja 116-111.

 

U prvih devet mjeseci 2022. godine SOS telefon za djecu i mlade primio je oko tri stotinepoziva. Uz povećanje tima savjetnika SOS telefon za djecu i mlade nastavlja promotivnu kampanju kroz digitalne kanale, kako bi sva djeca u Crnoj Gori imala informaciju o ovoj prvoj pomoći kada je u pitanju mentalno zdravlje.

Promotivna kampanja i program jačanja kapaciteta Nacionalne SOS linije za djecu i mlade u Crnoj Gori sprovode se uz podršku UNICEF-a i Evropske unije, kroz Regionalni program za ublažavanje uticaja pandemije COVID-a-19 na djecu i roditelje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, koji sprovodi UNICEF, a finansijski podržava Evropska unija.

###

Dodatne informacije o SOS telefonu za djecu i mlade mogu se naći na web stranicama www.dombijela.me. Za sva pitanja molimo Vas da nas kontaktirate na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

AKO ŽELITE DA DONIRATE?

Iskoristite priliku budite humani

Kontakt

ADRESA
Jadranska magistrala broj 10, Bijela - Herceg Novi, Crna Gora
TELEFON
+38231671042, 031671443
EMAIL 
dom.bijela@gmail.com
mladost.bijela@usdz.me