Mlada crnogorska književnica Slavica Milošević koja se ovoga puta našla u ulozi urednika prilikom rada na jednom nesvakidašnjem projektu koji je pokrenula i sada završava, ali istovremeno i najavljuje početak mnogih narednih aktivnosti.

Milošević privodi kraju objavljivanje zbornika likovnih i poetskih radova djece štićenika Dječijeg doma “Mladost” u Bijeloj, u izdanju JP Kulturni centar Bar, a u saradnji sa doktorom teorije savremene književnosti i slikarem Milunom Lutovcem koji je i glavni urednik projekta.

“Što se literalnih radova tiče nije postojala određena tema, već je mladim autorima-herojima pružena sloboda. Kada su crteži u pitanju tema je bila stara maslina, jer, ukoliko epidemiološke mjere dozvole, planirali smo da promociju zbornika upriličimo upravo na festivalu ‘Pod starom maslinom’ u Baru.

Do inicijative za konkurs je došlo veoma spontano, u trenutku kada vidite da se mnogi, takoreći ‘otimaju’ za razne projekte, ne mare za neke više ciljeve i kotrljaju se u brlogu ogavne sujete, misleći samo na sopstveni ego, odnosno pravilno rečeno id, kako bi Frojd rekao, mi smo odlučili da stanemo na put nagonskom i narcisoidnom. Ideja je bila da djeca iz Doma ‘Mladost’ u Bijeloj dobiju jednaku šansu za stvaralaštvo. Htjeli smo da ukažemo da među njima postoje nevjerovatni kulturni biseri, talenti koji s nestrpljenjem očekuju da rade”, priča Milošević “Vijestima”.

Na ovaj poziv se odazvao veliki broj djece, a svi mladi autori su bili izuzetno nadahnuti i zainteresovani što se vidi i po njihovim djelima.

“Raditi s njima je posebna emocija koju neću zaboraviti. Raditi s njima je čast! Što se radova tiče, brutalno su istiniti, nekad i potresni, nekad se pitam kako tako mladim dušama toliko talenta da sav bol na jedan umjetnički način pretoče tako da neki od nas zanijeme, zamisle se, nekad i ne sakrijemo suze. Nekad je doista teško čitati njihove radove, pa tek onda shvatimo kakve smo mi kukavice bili u mnogim situacijama, posramimo se. Ta djeca, odnosno omladina, jesu heroji, jer malo ko može tako nemilosrdno da govori o svojim patnjama uzdignute glave. Oni zaslužuju istu šansu kao i svi ostali, zaslužuju da im se posveti mnogo više pažnje, jer su oni riznica kako krhkosti tako i lavovske jačine”, kaže Milošević i dodaje da svi autori iščekuju zvanično objavljivanje zbornika.

 “Zahvalnost na realizaciji ovog projekta dugujem prof. dr teorije savremene književnosti Milunu Lutovcu koji me je bespogovorno podržao i koji je bio oduševljen idejom! Naravno zahvalnost dugujemo direktorki Doma ‘Mladost’ Vesni Zlatković koja je prihvatila našu ideju i vjerovala je kako u naše iskustvo tako i u entuzijazam te divne djece, omladine. Zahvaljujemo i vaspitačima, a posebna zahvalnost pripada gospodinu Drašku Samardžiću, ali naravno najveća zahvalnost ide našim herojima - omladini Bijele. Veoma bitno je naglasiti da dok su mnoge institucije ćutale i da je jedino Glavni grad Podgorica imao sluha da podrži našu inicijativu i dao donaciju, finansijska sredstva, kako bi se ovaj zbornik publikovao, zahvalni smo gradonačelniku na tome. Poslato je pregršt molbi, niko se nije odazvao da nam pomogne”, priznaje Milošević i dodaje da je evidentno da (ni) u umjetnosti nijesu svi jednaki.

A kada su promocije zbornika u pitanju, sve zavisi od epidemioloških mjera.

“Mi ćemo dati sve od sebe da organizujemo kvalitetnu promociju. Publikovanje zbornika je samo početak saradnje, ima doista kvalitetnih autora među ovom omladinom. Ne smijemo i nećemo prestati da govorimo o Domu ‘Mladost’ jer onaj ko zaboravi ‘Mladost’ nema obraza da se ponosi i da govori o prošlosti. Mladost je budućnost, a zemlja koja se odrekne iste osuđena je na propast. Planiramo emisije, debate, čitalačke sekcije i još mnogo toga, jedno je sigurno - ne odustajemo. Patriotizam je miroljublje, patriotizam je kad ulažemo u omladinu i dajemo joj šansu, a nikad ne okrećemo leđa. Ujedinimo snage da naši talentovani biseri zablistaju i budimo im podrška”, zaključuje Milošević.

Sredstva prikupljena od prodaje Zbornika biće usmjerena  Dječjem doma “Mladost”.

 

Umjetnost ne živi tamo gdje život taba lake puteve, umjetnost je za one koji na sebi imaju ožiljke, opekotine surovog života, ali i snagu i jačinu da sve to dostojanstveno iznesu.

AKO ŽELITE DA DONIRATE?

Iskoristite priliku budite humani

Kontakt

ADRESA
Bijela bb, Herceg Novi, Crna Gora
TELEFON
+38231671042, 031671443
EMAIL 
mladost.bijela@usdz.me